In de loop der jaren heb ik vele lezingen gegeven met uiteen lopende onderwerpen. U kunt mij altijd benaderen voor het geven van een lezing voor een groep. Inhoud wordt in overleg vastgesteld. Vooraf krijgt u een offerte zodat u niet voor verrassingen komt te staan. 

Diverse lezingen die ik heb gegeven:

ADHD en voeding

Enige jaren geleden was er in het televisieprogramma Een Vandaag een wetenschapper aan het woord, Lidy Pelsser. Zij heeft een groot onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en ADHD, wat is gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. nog nooit was er zo uitgebreid onderzoek gedaan naar de behandelingen van ADHD. En nog nooit was de relatie tussen voeding en ADHD zo duidelijk aangetoond. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) wordt ook wel aandachtstekort-hyperactivietisstoornis genoemd. In deze lezing wordt in gegaan op wat voeding bijdraagt aan de verschijnselen van ADHD

Afvallen met Hypnose

In deze lezing wordt ingegaan op de mogelijkheden van het afvallen met behulp van hypnose. Het plaatsen van de virtuele maagband wordt besproken, het meegeven van suggesties aan het onderbewuste. Er wordt uitgelegd bij wie het zou kunnen werken. Wat je zelf nog moet doen en wat de verschillen zijn tussen een operatief geplaatste maagband en een virtueel geplaatste maagband. Zie ook mijn site: hypnotische maagband

Drukke kinderen?

Alle kinderen zijn wel eens druk, bijvoorbeeld rond hun verjaardag, na een lange schooldag of met Sinterklaas. Echter … sommige kinderen zijn in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes wel heel erg druk. Deze kinderen zijn beweeglijk, altijd in de weer, zitten overal aan, snel afgeleid en luisteren slecht. In deze lezing wordt ingegaan wat je als ouder kunt doen om je kind te helpen.

Hoe maak ik mijn kind weerbaar

in deze lezing krijgt u praktische tips om uw kind te helpen weerbaar te zijn. Weerbaar op een juiste manier, assertief niet agressief. Als docente weerbaarheid heb ik jarenlang meer dan 1000 kinderen per jaar les kunnen geven, weerbaarder mogen maken. Vanuit de praktijk krijgt u voorbeelden hoe je iets kan doen en ook hoe je iets beter niet kan doen. Ik geef nog steeds les op diverse scholen in de omgeving.

Ik val maar niet af

U zou heel raar staan te kijken als u bij uw huisarts binnen stapt en uw arts zegt tegen u: “U krijgt van mij een ontstekingsremmer”, zonder eerst te onderzoeken wat er met u aan de hand is. Toch is dat hetgeen er al tientallen jaren gebeurt bij de behandeling van overgewicht. Er wordt een dieet- en beweegadvies gegeven zonder rekening te houden met andere mogelijke oorzaken van uw gewichtstoename. Misschien werd u ook bij uw eerste bezoek aan de huisarts onder het mom van “ieder pondje gaat door het mondje” doorgestuurd naar een diëtiste. Natuurlijk is voeding en lichaamsbeweging belangrijk bij de behandeling van overgewicht, maar dit is echter niet voor alle mensen met overgewicht de optimale oplossing.

Wetenschappelijke publicaties geven echter duidelijk aan dat bij meer dan de helft van de mensen waarbij het gewicht is toegenomen een lichamelijke oorzaak hiervoor verantwoordelijk is. Bij deze mensen was een verkeerde voeding of te weinig bewegen dus niet de enige oorzaak van hun gewichtstoename. De klassieke oplossing minder en gezonder eten en meer bewegen werkt gewoon niet bij deze mensen omdat allerlei lichamelijke oorzaken succesvol afvallen in de weg stonden. 

Ik ben opgeleid als orthomoleculair voedingsdeskundige en heb louter uit interesse de opleiding Orthomoleculaire Geneeswijze gevolgd.

Pesten, wat er tegen te doen?

Of het nu gaat om uzelf of om uw kind, PESTEN is een verschrikkelijk ingrijpend fenomeen. In deze lezing wordt ingegaan hoe het kan ontstaan, hoe het blijft bestaan en wat je er zelf aan kan doen om het te stoppen. Ik heb diverse trainingen OMGAAN MET PESTEN gegeven en verbaas me altijd weer over de leuke kinderen die in de cursus komen, dat zij gepest worden. Trieste, ingrijpende verhalen heb ik in die trainingen van ze gehoord. Toch aan het einde van de cursus altijd weer blij hoe veel beter de cursisten in hun vel zaten en om konden gaan met al  dat pestgedrag uit hun omgeving.

Spiritualiteit in het dagelijkse leven

Hoe kan je op een eenvoudige manier jouw spiritualiteit in het dagelijkse leven ervaren. Je hoeft niet ‘zweverig’ te zijn om spiritueel te zijn. In de gewone dagelijkse dingen kan je, zonder dat dit veel moeite kost, je eigen spiritualiteit beleven. Door gewone huis-tuin-en-keuken handelingen breng je in je eigen leven (nog) meer bewustzijn en ook in jouw omgeving. Leven vanuit je spiritualiteit hoeft niet moeilijk te zijn, je kan er elk moment van de dag, elke dag mee bezig zijn. Juist door zelf bewust te zijn raak je ook anderen. Niet voor niets is er in het Nederlands  het gezegde; verbeter de wereld en begin bij jezelf. Verschillende praktische tips worden in deze lezing gegeven hoe je jouw spiritualiteit kan integreren in de hectiek van alledag. Het zal je nog verbazen hoe eenvoudig het is.

Voeding of Vulling

De Britse Fysioloog Bernard Gesh stelt dat een gevarieerd en gezond eetpatroon met ruim voldoende gezonde voedingsstoffen (vitamines, mineralen, goede vetten) mensen gelukkiger, stressbestendiger en mentaal stabieler kan maken. 

Echter 84% van de volwassenen in Nederland eet niet genoeg groente. Een groot deel van de volwassenen krijgt te weinig essentiële oliën, vezels en vitaminen/mineralen binnen, wat veel lichamelijke klachten tot gevolg kan hebben.

In deze lezing wordt gesproken over wat wij zelf kunnen doen met onze voeding eventueel aangevuld met supplementen, om zo gezond mogelijk te worden en te blijven. Ik ben opgeleid als orthomoleculair voedingsdeskundige en heb louter  uit interesses de opleiding Orthomoleculaire Geneeswijze gevolgd.