Hypnotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en moderne technieken zoals NLP, RET, Visualisaties, Imaginaties en nog heel veel meer.  Ook de medische wereld heeft inmiddels de techniek Hypnose omarmt. Meer en meer is nu ook daar bekend dat Hypnose werkt. Medische hypnose wordt zo genoemd omdat het door een Medische professional wordt gebruikt.

Klachten van psychische en psychosomatische aard worden zeer doeltreffend behandeld. Het gebruik van trance is een van de technieken die de hypnotherapeut tot haar beschikking heeft. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen, dat wil zeggen waarvan de werking is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Het is een verbale therapie, waarbij de trance gebruikt wordt om meer INZICHT en controle over onbewuste reacties te krijgen.

Er wordt samengewerkt met het onderbewuste dat in trance rechtstreeks aangesproken kan worden door de therapeut. Hierdoor kunnen allerlei processen gestimuleerd worden.

Je zou kunnen denken aan het stimuleren van genezende processen, het goed leren omgaan met emoties en het inzetten van je eigen lichamelijke en geestelijke vermogens.

Zonder het te weten kent iedereen wel een vorm van trance, bijvoorbeeld:

  • zo opgaan in een boek of film dat je iemand niet hoort binnen komen
  • tijdens het autorijden ontdekken dat je ‘een stuk hebt overgeslagen’
  • dagdromen, de omgeving vervaagt omdat je helemaal opgaat in je innerlijke wereld

Dit wordt een spontane of alledaagse trance genoemd. Hypnose is dus te vergelijken met dagdromen. 

Trance is een toestand van geconcentreerde aandacht,

waarbij je bewust met je eigen gedachten bezig bent