Hypnose is hetzelfde als slaap

Onjuist.  Hypnose is een vorm van verhoogde concentratie die het geheugen verbeterd

Je moet in trance geloven anders werkt het niet

Niet waar. Zelfs mensen die er niet in geloven kunnen in trance gaan. Voorwaarde is wel dat de persoon meewerkt aan de ontspanning en concentratie

Wanneer je onder hypnose bent dan doe je dingen of je zegt dingen die je eigenlijk niet wilt

Onzin. Dit beeld wordt ten onrechte en om sensatie redenen gesuggereerd in griezelfilms, stripverhalen en theaterhypnose. 

Het is mogelijk dat je niet meer bijkomt uit hypnose

Niet waar. Zowel op eigen initiatief als op verzoek van de therapeut komt iedereen zelfstandig terug in het  ‘hier en nu’. Elke hypnose is een vorm van zelfhypnose!

Hypnose behoort tot het occulte en is pure magie

Dit is echt onzin! Er wordt geen gebruik gemaakt van toverformules of bezweringen.  Iedereen kan het op een goed opleidingsinstituut leren. De basis is een toestand van ontspanning waarin iemand zichzelf brengt. Je blijft bij bewustzijn. Doordat je je concentreert op jouw binnenwereld of gewoon aan prettige dingen denkt, laat je de omgeving even voor wat hij is.

Hypnose is gevaarlijk

Nee hoor, ook dit is onzin, mits… er op gelet wordt dat de therapeut voldoende (hypno-)therapeutische scholing en kennis heeft. Een garantie daar voor is het lidmaatschap van een erkende beroepsvereniging zoals de NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten).

Door hypnose kan men wonderprestaties verrichten

Onzin, echt niet waar! Geen enkel mens kan 500 kilo optillen als hij dat zonder trance ook niet kan.

Door hypnose ben je in 1x van je verslaving af

Haha was het maar zo, maar nee, ook dit is onjuist. Het beëindigen van een lastige gewoonte zoals een verslaving vereist een flinke dosis motivatie en doorzetting. Hypnotherapie is bij het nagestreefde doel een prettig en krachtig hulpmiddel.

Met hypnose kan je de waarheid achterhalen

Onzin. Hypnotherapeuten doen niet aan waarheidsvinding. Hypnose is geen leugendetector en zal dan ook niet voor justitiële doeleinden gebruikt kunnen worden. Dit beeld wordt uit romantische en sensatie overwegingen in stand gehouden door films en romans.

Hypnose staat heel erg ver van me af

Dat denk u misschien, maar het is niet waar… Iedereen ervaart dagelijks tal van momenten waarin men even weg is uit het hier en nu, bijvoorbeeld door te dagdromen, het lezen van een spannend boek of het kijken naar een spannende film. Tijdens het autorijden of in het openbaar vervoer heeft u misschien wel eens gemerkt dat u al verder was dan u dacht! 

Hypnotherapie en hypnose worden in de gezondheidszorg onder andere toegepast door medische specialisten zoals chirurgen, radiologen, artsen en tandartsen. Men noemt het dan medische hypnose, doordat de hypnose techniek door een medisch opgeleid professional wordt gegeven.
In de geestelijke gezondheidszorg maken o.a. psychiaters en psychologen veelvuldig gebruik van deze technieken.

De hypnotherapeuten zijn gespecialiseerd in het werken met deze technieken. Meer en meer werken hypnotherapeuten samen met medisch specialisten.